Стручњаци упозоравају да се не једе смрзнута кукуруз после ДЕВЕТ смртних случајева

Стручњаци упозоравају људе да се увере да је њихово смрзнуто поврће правилно скувано пре него што се додају у смоотхие и салате.


Европска агенција за стандарде хране позива људе да буду посебно пажљиви при припреми и конзумирању смрзнутог поврћа, укључујући кукуруз и спанаћ.

Они тврде да би конзумирање смрзнутих прехрамбених производа попут грашка, бораније и спанаћа без претходног кувања могло бити штетно за здравље људи након што је девет људи - укључујући двоје Британаца - умрло од листериозе.

Листериоза је ретка инфекција коју изазива бактерија која се зове листериа.

Док стручњаци тврде да симптоми попут дијареје или повраћања обично прођу у року од неколико дана, инфекција би се могла показати опаснијом за бебе и старије особе.


Верује се да се епидемија листерије догодила у фабрици за замрзавање у Мађарској која снабдева супермаркете широм Европе, укључујући и Велику Британију.

Прочитајте више: Соја сосови опозвани су због страха да садрже СТАКЛО


Заслуге: Гетти

Докторка Катхие Грант из Публиц Хеалтх Енгланд рекла је: „Озбиљнија инфекција може се развити код оних са ослабљеним имунолошким системом или у рањивим групама, укључујући бебе, старије особе или труднице.


Најбољи начин за спречавање листериозе је добра хигијена хране. Заједно са ФСА, ФСС (Фоод Стандардс Сцотланд) и ХПС (Хеалтх Протецтион Сцотланд), подсећамо људе да већину смрзнутог поврћа, укључујући слатко кукуруз, треба скувати пре јела.

'Ово укључује ако их додате у салате, смоотхие -е или дипове.'